Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4329 reviews
het belang van ergonomie in de kappersbranche

Het belang van ergonomie in de kappersbranche

Ergonomisch werken is belangrijk voor ieder persoon. Waar je ook werkt of wat voor werk je ook doet, het is van groot belang om dit op de juiste manier te doen om klachten, blessures en pijn te voorkomen. Maar het belang en de richtlijnen voor ergonomisch werken verschillen per sector. Wij leggen je in meerder blogs graag uit wat belangrijk is voor welke sector. Deze keer is de kappersbranche de beurt.

 

Waarom is het zo belangrijk?

Het aannemen van een juiste werkhouding tijdens het knippen is voor een kapper ontzettend belangrijk. Een kapper is voortdurend bezig met het knippen, föhnen, stylen en verzorgen van het haar van de klant. Een kapper zit hierdoor vaak lang in dezelfde houding en maakt daarbij dezelfde repetitieve bewegingen. Hierdoor loopt de kans op lichamelijk klachten, zoals rugpijn, nek- en schouderklachten, gewrichtspijn en zelfs langdurige blessures, enorm toe. Door te investeren in ergonomische werkplekaanpassingen, het gebruik van geschikte hulpmiddelen en het bevorderen van een goede werkhouding kunnen kappers niet alleen hun eigen gezondheid en welzijn verbeteren, maar ook de kwaliteit van de dienstverlening aan hun klanten verhogen.

 

werkhouding kappersbranche

 

Het effect van een slechte werkhouding op kappers

Een slechte werkhouding kan vervelende gevolgen hebben voor kappers. Het langdurig staan, buigen en de repetitieve bewegingen in het kappersvak kunnen leiden tot fysieke problemen. Een slechte werkhouding kan leiden tot chronische rug- en nekpijn, spierspanning, gewrichtsproblemen en zelfs blessures. Het is daarom erg belangrijk dat kappers om zich bewust te zijn van hun houding en regelmatig pauzes te nemen, oefeningen te doen en ergonomische technieken toe te passen om hun gezondheid en welzijn te bevorderen. 

 

Het belang van een goede stoel en schoenen voor kappers

Dat een goede werkhouding belangrijk is, is eigenlijk wel vanzelfsprekend. Maar vergeet ook zeker het belang van goede schoenen niet. Doordat je bijna de hele dag staat, steunt het lichaamsgewicht voortdurend op je voeten, en dat de hele dag lang! Zorg er daarom voor dat je schoenen draagt die de juiste ondersteuning bieden. Draag vooral geen schoenen met hakken. Ook kun je ervoor kiezen om inlegzolen te dragen in je schoenen. Deze zooltjes bieden niet alleen meer comfort, maar geven ook meer ondersteuning.  

 

Veelvoorkomende blessures/gezondheidsklachten

Kappers lopen vaak het risico op verschillende blessures als gevolg van de fysieke aard van hun werk. Een van de meest voorkomende blessures is het zogenaamde ‘kapperseczeem’, een huidaandoening die wordt veroorzaakt door blootstelling aan chemicaliën in haarverzorgingsproducten. Deze irritatie kan leiden tot roodheid, jeuk en zelfs blaren op de handen en huid van de kapper. Daarnaast kunnen kappers ook last krijgen van het ‘Carpaal-tunnel syndroom’. Dit is een aandoening waarbij de zenuw inde pols bekneld raakt. Ook ervaren kappers vaak rug-, nek- en schouderpijn als gevolg van langdurig staan en buigen.

  

Tips om veelvoorkomende blessures te voorkomen

Neem een goede houding aan 

Een goede werkhouding is van essentieel belang in het kappersvak. Een pompstoel is verplicht en kan makkelijk in hoogte versteld worden. Door het gebruik van deze stoel, hoef je niet meer te bukken om een klant te knippen. Zorg ervoor dat je je rug recht kunt houden terwijl je knipt. Dan ben je ervan verzekerd dat de stoel op de juiste hoogte staat.  

 

Maak gebruik van verstelbare instrumenten

Om klachten en blessures te voorkomen is het niet alleen belangrijk dat de kappersstoel in hoogte verstelbaar is. Gebruik ook altijd een ergonomische zadelkruk. Dit wordt ook wel een kapperskruk of kappersfiets genoemd. Deze zadelkruk is in hoogte verstelbaar. Hierdoor pas je heel eenvoudig jouw hoogte aan, aan die van je klant. Dit zorgt ervoor dat je altijd de juiste houding aanneemt. Ook het gebruik van een verstelbare wasunit is aan te raden.  

 

Neem regelmatig pauze

Het regelmatig nemen van pauze is in alle beroepsgroepen belangrijk, dus ook in de kappersbranche. Als kapper sta je toch lang in dezelfde houding. Probeer om na elk uur even 10 minuten pauzeren, door een stukje te lopen.  

 

Gebruik de palm-palm methode

Voor een kapper is het verplicht om een pompstoel op de werkplek te hebben. Deze moet hoog genoeg staan zodat je een ontspannen werkhouding kunt aannemen. Dit zorgt ervoor dat de ellebogen en schouders laag hangen. De bovenarmen kunt u tijdens het knippen wat lager houden en de polsen houdt u in een neutrale stand. 



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen