Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4461 reviews
ergonomisch werken in de bouw

Ergonomisch werken in de bouw

Ergonomisch werken is belangrijk voor ieder persoon. Waar je ook werkt of wat voor werk je ook doet, het is van groot belang om dit op de juiste manier te doen om klachten, blessures en pijn te voorkomen. Maar het belang en de richtlijnen voor ergonomisch werken verschillen per sector. Wij leggen je in meerdere blogs graag uit wat belangrijk is voor welke sector. Deze keer is werken in de bouw aan de beurt. Ben je benieuwd naar onze vorige blog over werken in de zorg? Klik dan hier.

 

Waarom ergonomie belangrijk is in de bouw

Ergonomie is juist in de bouwsector van groot belang vanwege de fysieke belasting en het risico op werkgerelateerde blessures. Werkzaamheden in de bouw bestaan vaak uit het tillen en verplaatsen van zware materialen, werken op hoogte en in ongemakkelijke posities. Als deze taken niet op een ergonomische manier worden uitgevoerd, kan dit leiden tot fysieke klachten zoals rug-, nek- en schouderpijn, maar ook tot ernstige blessures zoals hernia’s, verstuikingen en botbreuken. Ergonomie in de bouwsector draagt daarom bij aan de gezondheid en veiligheid van werknemers en aan de productiviteit en efficiëntie van de werkzaamheden. Door te zorgen voor een ergonomische werkomgeving en het toepassen van ergonomische oplossingen en hulpmiddelen, kunnen werkgevers het risico op blessures verminderen en bijdragen aan een gezonde en veilige werkomgeving voor hun werknemers.

 

 

Ergonomische risico’s in de bouwsector

Werken in de bouw brengt verschillende ergonomische risico’s met zich mee. Een van de grootste risico’s is het tillen en verplaatsten van zware materialen, wat kan leiden tot overbelasting van spieren en gewrichten. Ook het werken op hoogte brengt risico’s met zich mee, zoals valgevaar. Of het aannemen van onnatuurlijke werkhoudingen om bijvoorbeeld werkzaamheden uit te voeren op het dak of aan het plafond. Andere risico’s zijn het maken van herhaalde bewegingen, blootstelling aan trillingen en het werken in krappe en oncomfortabele ruimtes. Deze risico’s kunnen leiden tot fysieke klachten zoals rug-, nek- en schouderpijn, maar ook tot ernstige blessures zoals botbreuken of een hernia. Het is daarom belangrijk om deze risico’s te erkennen en te zorgen voor een ergonomische werkomgeving.

 

Ergonomische oplossingen voor het tillen en dragen van zware materialen

Het tillen en dragen van zware materialen is een van de meest voorkomende ergonomische risico’s in de bouwsector. Om het risico op blessures en fysieke klachten te verminderen, zijn er verschillende ergonomische oplossingen. Zo kan gebruik worden gemaakt van tilhulpen en hefapparatuur om zware materialen te tillen en te verplaatsen. Daarnaast kunnen werkgevers ervoor zorgen dat materialen op de juiste hoogte worden opgeslagen, zodat werknemers niet onnodig hoeven te bukken. Het gebruik van karren en rolcontainers kan ook bijdragen aan een ergonomische werkomgeving. Tenslotte kan het trainen van werknemers in tiltechnnieken en het aanmoedigen van samenwerking bij het tillen en dragen van zware materialen helpen om het risico op blessures te verminderen.

Er zijn een aantal richtlijnen opgesteld die gevolgd moeten worden zodat tot een gewicht van maximaal 23 kilo, met een beheersbaar risico voor de gezondheid, opgetild kan worden.

  • Til recht voor het lichaam.
  • Pak het object of materiaal dicht bij het lichaam vast.
  • Til het object of materiaal om en nabij heuphoogte (gemiddeld op 75 centimeter hoogte) op.
  • Probeer er zo weinig mogelijk mee te lopen.
  • Verplaats het object of materiaal niet meer dan 25 centimeter in verticale richting.
  • Let er op dat u het materiaal of object altijd goed beetpakt.

 

 

Ergonomische hulpmiddelen in de bouw

Er zijn verschillende ergonomische hulpmiddelen in de bouwsector om het werk gemakkelijker en veiliger te maken voor werknemers. Zo zijn er bijvoorbeeld kniestukken en kniebeschermers beschikbaar om werknemers te beschermen tijdens het werken op hun knieën. Ook zijn er speciale handschoenen en gereedschappen ontworpen om het risico op hand- en polsblessures te verminderen bij het gebruik van handgereedschap. Voor de grotere bouwwerkzaamheden zijn er algemene hulpmiddelen zoals een heftruck en een hijskraan. Door gebruik te maken van deze ergonomische hulpmiddelen, kunnen werkgevers bijdragen aan een veilige en gezonde werkomgeving voor werknemers in de bouwsector en het risico op blessures en fysieke klachten verminderen. Naast de algemene hulpmiddelen zijn er ook per beroepsgroep verschillende ergonomische tools beschikbaar. Wij sommen er hieronder een aantal voor u op.

 

Timmerman

Timmermannen kunnen verschillende ergonomische hulpmiddelen gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inklapbare werkbank. Maar ook een gereedschapskist op wielen is een ontzettend handig hulpmiddel voor een timmerman.

 

Stukadoor

Een stukadoor maakt vaak dezelfde bewegingen en is daardoor extra gevoelig voor klachten en blessures. Het gebruik van een smarttroffel en pleisterspaan zijn ergonomische hulpmiddelen die onmisbaar zijn.

 

Stratenmaker

Bij een stratenmaker krijgen vooral de knieën en rug het zwaar te verduren. Om dit tegen te gaan is het gebruik van een tegeldonkey en bestratingsmachine aan te raden. De knieën kunnen eenvoudig beschermd worden door het dragen van kniebeschermers.

 

Metselaar

Ook metselaars hebben de keuze uit verschillende ergonomische hulpmiddelen. Denk hierbij aan een metselsteiger of het gebruik van een kuiphouder en lijmtafel. Deze hulpmiddelen bieden ondersteunen en creëren op die manier een veilige werkomgeving.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen