Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4546 reviews
ergonomische oplossingen voor rugpijn bij zittend werk

Ergonomische oplossingen voor rugpijn bij zittend werk

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem wanneer u (veel) zittend werk doet. Gelukkig zijn er verschillende ergonomische oplossingen die u kunt toepassen om de werkplek te optimaliseren. Wij vertellen u in deze blog meer over het ontstaan van rugpijn en wat u hiertegen kunt doen.

 

De oorzaken van rugpijn bij zittend werk

Rugpijn komt veel voor bij mensen die langdurig zittend werk verrichten. Er zijn verschillende oorzaken voor rugpijn bij zittend werk. Langdurig zitten leidt tot een gebrek aan beweging en verzwakte rugspieren, wat weer kan leiden tot spierspanning en pijn in de rug. Hieronder sommen wij er een aantal voor u op:

 

Slechte zithouding

Een andere belangrijke oorzaak is een slechte zithouding. Veel mensen hebben de neiging om in een slechte houding te zitten, zoals voorovergebogen, met gekromde rug of met ingezakte schouders. Deze houdingen leggen extra druk op de wervelkolom en kunnen leiden tot rugklachten.

 

Ergonomische factoren

Daarnaast kunnen ergonomische factoren bijdragen aan rugpijn. Een slecht aangepaste stoel, een verkeerd ingestelde werkplek of het ontbreken van voldoende ondersteuning voor de rug kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan van rugklachten bij zittend werk.

 

Stress

Verder is stress ook een boosdoener. Langdurige blootstelling aan stress kan spierspanning veroorzaken, met name in de rugspieren, waardoor pijn ontstaat.

 

Te weinig beweging

Tot slot kan een gebrek aan sport en beweging buiten het werk ook bijdragen aan rugpijn. Het niet voldoende bewegen en het ontbreken van spierversterkende oefeningen kan de rugspieren verzwakken en de kans op rugpijn vergroten.

 

 

Wat te doen tegen rugpijn bij zittend werk?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om rugpijn te voorkomen en te behandelen. Wij sommen er hieronder een aantal voor u op:

  • Neem regelmatig pauze! Hierdoor voorkom je dat je langdurig zit en rugklachten ontwikkelt. Zet, als het kan, de printer een stuk verder weg, haal koffie voor je collega’s en loop naar ze toe in plaats van het sturen van een e-mail.
  • Zorg ervoor dat je werkplek op de juiste manier ingesteld is. Wanneer je dit zelf niet kunt, vraag dan om deskundig advies.
  • Wissel werkhoudingen af. Probeer, indien dit mogelijk is, zitten en staan zoveel mogelijk af te wisselen. Je kunt hierbij gebruik maken van een zit- en stabureau.
  • Trek tijdens het werken regelmatig een holle rug. Wanneer je langdurig zit dan kunnen er klachten optreden in je onderrug. Door je rug op deze manier steeds te bewegen, vermindert dit de kans op rugklachten.
  • Investeer in een goede ergonomische bureaustoel. Zeker wanneer je bijna 8 uur per dag zitten werk verricht/doet, dan is het zeer belangrijk om dit op een kwalitatief goede bureaustoel te doen. Een ergonomische bureaustoel biedt de juiste ondersteuning en kan volledig aangepast worden naar jouw lichaam.

 

Ergonomische hulpmiddelen bij rugpijn

Naast bovenstaande tips, zijn er ook nog een aantal ergonomische hulpmiddelen die je kunt aanschaffen en gebruiken om rugpijn tijdens langdurig zitten te verminderen. Wij noemen er hieronder een paar:

  • Het gebruik van een voetensteun is heel fijn wanneer je je bureau niet hoger of lager kunt zetten. Je voeten moeten namelijk niet boven de grond bungelen wanneer je aan het werk bent. Dit veroorzaakt rugklachten. Het gebruik van een voetensteun is daarom een perfecte oplossing.
  • Ergonomische kussens of lendenkussens bieden de juiste ondersteuning in de onderrug. Door de anatomisch vorm zorgt het kussen voor een goede aansluiting op de kromming van de ruggengraat. Hierdoor verbetert de zithouding en vermindert de pijn in de onderrug. Daarnaast zijn de kussens ook nog eens zacht en comfortabel waardoor je extra lekker zit.

Podobrace heeft een ruim aanbod aan ergonomische hulpmiddelen. Heb je vragen over deze producten? Of over het gebruik ervan? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze zeer deskundige klantenservice staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Ze zijn bereikbaar via e-mail, live-chat en telefoon.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen