Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
  • 35 jaar medische ervaring!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Nr.1 in Benelux en Duitsland!
  • Voor 21:30 besteld, morgen thuis!
  • 14 dagen uitproberen! Gratis retourneren!
  • Achteraf betalen mogelijk! Nergens goedkoper!
16-06-2017

Feit of fabel? Van braces worden je spieren slap.

Feit of fabel

 

Op een gegeven ogenblik ben ik er wel klaar mee. Iedere keer als ik mijn goede vriend Alex een kniebrace adviseer, krijg ik te horen: ‘van braces worden je spieren slap’. Het is een fabeltje dat al tientallen jaren de rondte doet, dus vind ik het tijd om dit nu eens voor altijd uit de wereld te helpen.

 

Ik zal u even wat achtergrondinformatie geven. Lex en ik tennissen zo’n twee keer in de week. En minstens net zo vaak wordt onze training onderbroken als Lex weer ‘door z’n knie zakt’. Of tenminste, zo omschrijft hij het gevoel wanneer hij naar een korte bal reikt. Iedere keer wanneer we op het terras zitten, adviseer ik hem om Podobrace te bellen. Zij hebben tal van kniebraces in het assortiment die uitermate geschikt zijn tijdens tennis of andere sporten. Lex blijft vasthouden aan zijn idee dat braces je spieren verzwakken.

 

Ook wanneer ik uitleg dat de spieren tijdens het dragen van een brace geprikkeld blijven, omdat een brace, of het nou een enkelbracepolsbrace of kniebrace is, geen vervanging is van de spieren, is hij nog niet overtuigd. Ik vertel Lex dat het enige wat een brace doet, het opvangen (en soms tegengaan) van risicovolle bewegingen is, maar dat voor de overige bewegingen weldegelijk spierkracht nodig is. Daarnaast gebruik je tijdens je dagelijkse bezigheden (het merendeel van de dag) je spieren voldoende om ze in conditie te houden. Maar Lex neemt het nog niet voor waarheid aan.

 

Meten is weten, ook bij kniebraces

 

sterke spieren ondanks braceTijd voor het zwaardere geschut. Dus laat ik hem de onderzoeksresultaten van de Amerikaanse orthopeden Callaghan en Parkes uit januari 2016 zien. Hierin worden 108 personen met knieklachten zes weken lang getest. Na afloop worden de quadriceps (bovenbeenspieren) van de deelnemers gemeten. Tussen het testpanel met en zonder brace zit vrijwel geen verschil. Sterker nog, in sommige gevallen is de spierkracht in de quadriceps zelfs toegenomen bij de bracedragers ten opzichte van de niet bracedragers.

 

Een onderzoek van Quin Medical met rugbraces vertoont hetzelfde resultaat. Dit keer met 30 testpersonen die zes dagen per week voor zes uur per dag een rugbrace dragen. Niet alleen zorgt de brace voor een vermindering van de pijnklachten, ook worden de rugspieren krachtiger en meer flexibel. Dit heeft ervoor gezorgd dat de deelnemers weer pijnvrij kunnen deelnemen aan het dagelijks leven. Wanneer ik de onderzoeksresultaten aan Alex toon, lijkt hij meer overtuigd en niet veel later schaft hij de Novamed Kniebrace met scharnieren aan bij Podobrace. Deze geeft hem voldoende bewegingsvrijheid om tijdens het tennissen diep door de knieën te zakken. Zelfs het reiken naar een korte bal is geen enkel probleem meer.

 

Zo kan het gebeuren dat we na een volledige training weer samen op het terras zitten en ik de gelukzalige woorden uit Alex’ mond hoor komen. “Je hebt gelijk. Braces verslappen de spieren niet!”

 

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.


« Terug naar blogs
Menu Home Zoeken Winkelwagen