Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4546 reviews
Wat is het verschil tussen gebroken of gekneusde enkel

Wat is het verschil tussen gebroken of gekneusde enkel?

Als je een verkeerde beweging maakt, dan kun je last hebben van een ernstige pijn in de enkel. Er kan sprake zijn van een gekneusde of gebroken enkel. Maar hoe kan je dit onderscheiden? In deze blog vertellen wij je meer over de verschillen en de behandeling van een gekneusde of gebroken enkel.

 

Wat is een gekneusde enkel?

Bij een gekneusde enkel is de voet naar binnen geklapt of is er een hogere hoeveelheid druk uitgeoefend op de enkel. Hierdoor kunnen de enkelbanden en andere weefsels beschadigd raken.

 

enkel gebroken of gekneusd

 

Wat is een gebroken enkel?

Een enkelbreuk ontstaat vaak als gevolg van een ernstige verzwikking, verstappen of val. Een enkel kan op meerdere plaatsen breken. Zo kan deze zowel aan de buitenkant als binnenkant breken. In enkele gevallen ook aan de achterkant. In de meeste gevallen is de breuk aan de buitenkant van het kuitbeen.

 

Is je enkel gebroken of gekneusd?

Als je in het dagelijks leven of bij het sporten een verkeerde beweging hebt gemaakt, dan kun je last hebben van een zware pijn in je enkel. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo is het mogelijk dat je enkel gekneusd of gebroken is. Maar hoe weet je welke van de twee mogelijkheden het is?

 

Er zijn een aantal symptomen waar je op kunt letten. Vaak als je meer dan 4 stappen kunt zetten, is er sprake van een verstuiking. Dit is ook het geval als je kan drukken op je enkelbotten, je middenvoet of de zijkant van je voet zonder dat dit meteen voor zware pijn zorgt. Als je helemaal niet meer kunt lopen, dan is een gebroken voet het meest waarschijnlijk. We raden je aan om altijd een specialist te laten kijken naar je enkel. De behandeling van een gekneusde enkel is namelijk verschillend dan die van een gebroken enkel.

 

enkel gekneusd

 

Behandeling voor gebroken of gekneusde enkel

Bij een enkel die gebroken of gekneusd is kan de behandeling verschillen. Het is daarom belangrijk om te achterhalen om welke blessure het gaat. Het wordt daarom aangeraden om altijd een dokter te bezoeken. Vervolgens kan er besloten welke behandeling er nodig is.

 

Als de enkel gebroken is, dan is er in de meeste gevallen gips nodig bij de behandeling. De gipsbehandeling duurt meestal zo'n 6 weken. Als de enkel op meerdere plaatsen is gebroken, is er meestal reden om de enkel te opereren. Dit hoeft echter zelden te gebeuren. Bij een gekneusde enkel is het belangrijk de eerste dagen stevig verband te dragen. Ook is het belangrijk om zo snel mogelijk weer voorzichtig te lopen. Dit helpt om de enkel beter te worden. Je kunt hierbij ook een enkelbrace dragen ter ondersteuning.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen