Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4681 reviews
Het belang van goede verlichting op de werkplek

Het belang van goede verlichting op de werkplek

Ergonomie speelt een essentiële rol bij het creëren van een gezonde en productieve werkplek. Naast het juiste meubilair en een goede lichaamshouding is verlichting een belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien. Goede verlichting op de werkplek heeft talloze voordelen, waaronder het verminderen van oogvermoeidheid, het verbeteren van de concentratie en het bevorderen van een comfortabele werkomgeving.  

 

Hoe verlichting effect heeft op je bioritme

Door verlichting kunnen we niet alleen beter zien, maar het zorgt ook voor het functioneren van ons lichaam. Licht stimuleert namelijk ons bioritme. En dit is dus weer van invloed op ons eetpatroon, lichaamstemperatuur, stemming, leerprestaties en slaappatroon. Wanneer er voldoende licht is dan slapen we ‘s nachts prettiger en voelen we ons overdag een stuk fijner! 

 

Te weinig licht veroorzaakt een hele reeks aan klachten. Denk hierbij aan slaapstoornissen, concentratieproblemen, depressie en andere gezondheidsklachten. Er zijn zelfs mensen die tijdens de donkere maanden van het jaar te maken krijgen met een winterdepressie.  

 

Wat doet verlichting met productiviteit en veiligheid?

Voldoende verlichting op de werkplek is van essentieel belang. Wanneer dit niet op orde is dan ontstaan er gevaarlijke situaties. Denk hierbij aan donkere traptreden, paden of apparatuur en machines die slecht verlicht zijn. Ook is verlichting van grote invloed op de productiviteit. Zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van zogeheten ‘koud’ licht. Koud licht verhoogt de productiviteit omdat het sterk lijkt op daglicht. En in normaal daglicht werken we harder.  

 

het belang van goede verlichting op de werkplek

 

Wetgeving over verlichting 

Het is in de wet geregeld dat werkgevers moeten zorgen voor goede verlichting op het werk. De regels hieromtrent zijn de volgende:  

  • Arbeidsplaatsen en verbindingswegen zijn zodanig verlicht dat het aanwezige licht geen risico oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.  
  • Op arbeidsplaatsen komt, voor zover mogelijk, voldoende daglicht binnen en zijn voldoende voorzieningen voor kunstverlichting aanwezig.  
  • De voorzieningen voor kunstverlichting zijn zodanig aangebracht dat gevaar voor ongevallen is voorkomen.  
  • De voor kunstlicht gebruikte kleur mag de waarneming van de veiligheids- en gezondheidssignalering (bepaald bij of krachtens afdeling 2 van hoofdstuk 8) niet wijzigen of beïnvloeden.  

(bron: arbototaal.nl) 

 

De impact van verlichting op ergonomie

Goede verlichting is van cruciaal belang voor de ergonomie op de werkplek. Onvoldoende of verkeerde verlichting kan leiden tot oogvermoeidheid, hoofdpijn, verminderde concentratie en zelfs lichamelijke klachten. Te fel licht kan verblinding veroorzaken, terwijl te weinig licht spanning op de ogen kan veroorzaken. Bovendien kan een ongelijkmatige verdeling van het licht schaduwen en glinstering creëren, waardoor het moeilijk wordt om taken nauwkeurig uit te voeren. Door te investeren in goede verlichting kunnen deze problemen worden voorkomen en de werkomgeving ergonomischer worden gemaakt. 

 

De voordelen van goede verlichting op de werkplek 

Het optimaliseren van de verlichting op de werkplek heeft vele voordelen voor de ergonomie en het welzijn van werknemers. Enkele belangrijke voordelen zijn: 

  • Vermindering van oogvermoeidheid en hoofdpijn 
  • Verbeterde concentratie en productiviteit 
  • Bevordering van een comfortabele en aangename werkomgeving 
  • Vermindering van fouten en ongelukken als gevolg van slechte zichtbaarheid 

Tips om de verlichting in je kantoor te verbeteren

  1. Zorg ervoor dat zowel de hoeveelheid als de kleur voldoende er gelijkmatig verdeeld zijn.
  2. Vergeet niet dat daglicht ook hele natuurlijke verlichting is. Het is daarnaast ook heel     belangrijk dat er genoeg daglicht op kantoor aanwezig is.
  3. Volg altijd de door de NEN-normen en arbowet gestelde normen. 


Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen