Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4546 reviews
hoe herken je een liesbreuk

Hoe herken je een liesbreuk?

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies of buikvet door de buikspieren. Deze uitstulping ligt ter hoogte van de lies en ontstaat door een zwakke plek van de buikwand. In deze blog leggen we meer uit over de symptomen en oorzaken van een liesbreuk.

 

Wat zijn de symptomen van een liesbreuk?

Een liesbreuk kun je herkennen aan een zwelling in de lies. Deze kan geleidelijk groter worden en gaat nooit vanzelf weer terug. Bij een liesbreuk heb je last van de volgende symptomen.

  • Pijn aan de lies, of een stekend of branderig gevoel.
  • Je kunt het gevoel hebben dat er iets in de weg zit in de lies. Je hebt niet echt pijn, maar je hebt er wel last van.
  • Alleen pijn, zonder dat de zwelling opvalt. Dit komt vooral bij vrouwen voor.
  • De zwelling is beter zichtbaar als je staat, hoest of perst. De zwelling loopt soms door tot de schaamstreek. Bij veel buikvet is de liesbreuk minder goed te zien.

 

hoe herken je een liesbreuk

 

Wat zijn de oorzaken van een liesbreuk?

Een liesbreuk ontstaat door een zwakke plek in de buikwand. Deze zwakke plek in de buikwand kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het kan aangeboren zijn
  • Het kan ontstaan door druk of spanning op de buikwand in combinatie met verzwakking van spieren en bindweefsel, bijvoorbeeld:

- Als je rookt: dit maakt bindweefsel zwakker

- Als je veel moet hoesten

- Als je langdurig last hebt van verstopping

- Als je langdurig zwaar werk doet waarbij je vaak zwaar tilt

 

Door deze klachten kan geleidelijk een zwakke plek of een opening in de buikwand ontstaan. Dit kan leiden tot een liesbreuk.

 

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Helaas geneest een liesbreuk niet vanzelf. Hier is altijd een operatie voor nodig. Kies hier echter alleen voor als je echt pijnklachten ervaart van de breuk. Overleg dit altijd met uw arts. Als u kiest voor een operatie, dan wordt de buikinhoud teruggeplaatst in de buikholte. Vervolgens wordt er een kunststof matje voor de opening van het buikvlies geplaatst, zodat de buikinhoud niet meer naar buiten kan uitpuilen. Je kunt hiervoor ter ondersteuning een liesbreukband gebruiken. Deze biedt ondersteuning na de operatie, maar is ook zeker te gebruiken wanneer je ervoor kiest om niet geopereerd te worden. Een liesbreukband oefent druk uit in het gebied waardoor de pijn veel minder wordt.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen