Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4677 reviews
de impact van ergonomie op de productiviteit

De impact van ergonomie op de productiviteit

Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden aan de mens waardoor men optimaal kan functioneren. In het kort komt het erop neer dat de arbeidsomstandigheden dusdanig aan de mens aangepast worden, zodat deze optimaal kan functioneren. Ergonomie heeft niet alleen een positieve invloed op de gezondheid van werknemers maar werkt ook door in productiviteit. Wanneer werknemers optimaal gebruikmaken van ergonomie dan gaat ook de productiviteit omhoog. Wij geven in deze blog meer informatie over werkgerelateerde blessures en de positieve impact van ergonomie op de productiviteit van een werknemer.

 

Preventie van werk gerelateerde blessures

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om werkgerelateerde blessures te voorkomen. Wij sommen er hieronder een aantal voor je op:

  • Wanneer je zittend werk doet is het belangrijk dat je in een goede bureaustoel zit. Een ergonomische bureaustoel zorgt voor een juiste houding en voorkomt zo een hoop lichamelijke klachten.
  • Probeer zoveel mogelijk te bewegen. Dit voorkomt pijn en blessures aan de rug. Ook versterkt het je lichaam en blijf je fit en flexibel.
  • Wanneer je voor je werk veel moet tillen dan is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Buig je knieën en heupen en probeer om je benen het werk te laten doen. Zorg ervoor dat het object dat je tilt, dicht bij je lichaam houdt en houd je rug recht. 
  • Ook het gebruik van een voetensteun is aan te raden wanneer je kantoorwerk doet. Zorg ervoor dat je knieën in een hoek zitten tussen de 90 en 120 graden.  
  • Wanneer je zittend werk doet, dan is het belangrijk om elke 2 uur op te staan, pauze te nemen en te bewegen. Hierdoor wordt de bloedsomloop weer gestimuleerd. Dit verkleint de kans op meerdere ziektes.

 

Veelvoorkomende werkgerelateerde blessures

Er zijn meerder blessures die werkgerelateerd zijn. Wij sommen er een aantal voor u op.

  • Een tennisarm: Dit is een overbelasting van de pezen in de elleboog en wordt veroorzaakt door repetitieve bewegingen. Een tennisarm veroorzaakt pijn aan de elleboog. In sommige gevallen straalt de pijn uit naar de onderarm en kan er zelfs krachtverlies optreden.
  • Rug- en nekpijn: dit kan veroorzaakt worden door het maken van herhaalde bewegingen maar ook door bijvoorbeeld een ongeluk. Dit is de meest voorkomende werkgerelateerde blessure.
  • Syndroom de Quervain: dit syndroom is een peesontsteking van de duim en pols. Dit veroorzaakt pijn en zwelling en heeft een beperkte beweeglijkheid tot gevolg.
  • Carpaal Tunnelsyndroom: dit is een vernauwing van de zenuw in de hand. Dit veroorzaakt pijn, tintelingen en een doof gevoel. Het kan ook krachtverlies veroorzaken.
  • Tendinitis: dit wordt veroorzaakt wanneer de knie langdurig overbelast wordt, maar ook door overstrekking en het maken van herhaalde bewegingen.

Hoe ergonomie de prestaties en productiviteit kan verbeteren

Ergonomie is niet alleen belangrijk voor het verbeteren van de lichaamshouding. Het kan ook bijdragen aan de productiviteit en betrokkenheid van werknemers. Hieronder lees je hoe dat precies in zijn werk gaat.

 

 

Verbetering van de productiviteit

Wanneer je je werkplek op de juiste ergonomische manier inricht en instelt dan zorgt dit voor de juiste houding en hoogte. Hierdoor werk je meer ontspannen en dit komt de productiviteit weer ten goede.

 

Verbetering van de betrokkenheid van werknemers

Een goede ergonomie draagt bij aan het verminderen van fysieke klachten die voorkomen bij een niet goed ingerichte werkplek. Werknemers die zich niet prettig voelen of ongemakkelijk zitten ervaren meer vermoeidheid en hierdoor neemt de productiviteit af. Wanneer de werkplek goed aangepast is aan de individuele behoefte van de werknemer, zoals de juiste stoelhoogte, bureauhoogte en positie van de monitor, kunnen medewerkers comfortabeler werken en hierdoor voelen ze zich beter. Dit heeft niet alleen een grotere productiviteit tot gevolg maar verhoogt ook de betrokkenheid. 



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen