Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4592 reviews
is hardlopen slecht voor je knieën

Is hardlopen slecht voor je knieën?

Indien je ooit kniepijn hebt ervaren tijdens of na het hardlopen, heb je je wellicht afgevraagd: ‘Is hardlopen slecht voor mijn knieën?’. De realiteit is dat hardlopen gunstig kan zijn voor je gewrichten, maar er zijn enkele overwegingen die moeten worden gemaakt. In deze blog vertellen wij je graag meer.

 

Oorzaken van kniepijn tijdens het hardlopen

Bij elke stap die je neemt tijdens het hardlopen, of het nu op de grond is of op de loopband, zijn je voeten het eerste contactpunt. Je voeten dragen de verantwoordelijkheid voor het absorberen en verdelen van de impact, die gelijk staat aan drie tot vier keer je lichaamsgewicht.

 

Deze impact veroorzaakt veel druk op je knieën. Deze druk maakt hardlopen echter niet slecht voor je knieën. De meest voorkomende oorzaken van knieblessures en kniepijn zijn: overbelasting, verkeerd schoeisel, een verkeerde techniek of bestaande aandoeningen die je vatbaarder maken voor blessures.

 

is hardlopen slecht voor je knieën

 

Je kunt regelmatig hardlopen, meerdere keren per week, maar het is wel belangrijk dat je dit opbouwt. Voor beginners is 1-2x per week hardlopen meer dan genoeg, met genoeg rust en herstel tussen deze sessies in. Ervaren hardlopers kunnen hun trainingsvolume verhogen, maar het blijft essentieel om voldoende te herstellen tussen de hardloopsessies door.

 

Optimale hardloophouding voor gezonde knieën

De manier waarop je loopt kan aanzienlijke invloed hebben op de belasting van je knieën. Volg onderstaande adviezen om kniepijn en blessures als gevolg van een onjuiste loophouding te voorkomen:

  • Vermijd te grote stappen: hierdoor forceer je je benen in een gestrekte positie. Hierdoor zijn je knieën niet gebogen als je landt en kunnen ze de klap minder goed opvangen.
  • Let op je voetlanding: probeer op je middenvoet te landen. Neerkomen op je hak verhoogt de druk op het patellofemorale gewricht. Hierdoor neemt het risico op knieblessures toe.
  • Draag de juiste hardloopschoenen: hardloopschoenen met voldoende demping om de klappen op te vangen, zorgen ervoor dat er minder druk op je knieën komt te staan.

hardlopen slecht knieen

 

Knieproblemen: wanneer je beter kunt afzien van hardlopen

Ga je hardlopen en krijg je pijn in je knie, stop dan zo snel mogelijk. Hardlopen met slechte knieën kan tot blessures leiden. Het kan lastig zijn om het hardlopen een keer over te slaan, maar een dag rust nemen kan je behoeden voor een langdurige blessure.

 

Als je kniepijn niet weggaat of erger wordt, dan raden wij het aan om een afspraak te maken bij de arts. Ook raden wij hardlopen aan mensen af met bepaalde gewrichtsaandoeningen, zoals knieartrose. Voor deze mensen is het verstandiger om te gaan wandelen of fietsen. Het dragen van een kniebrace kan hierbij extra ondersteuning bieden.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen