Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4327 reviews
wat zijn de symptomen van een buikwandbreuk

Wat zijn de symptomen van een buikwandbreuk?

Last van uw buik maar weet u niet precies wat het is? In deze blog leest u wat een buikwandbreuk is en de daarbij horende symptomen.

 

Wat is een buikwandbreuk? 

Een buikwandbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een opening of zwakke plek in de buikwand. Wanneer er te veel druk op de breuk komt te staan, kan een gedeelte van de buikinhoud via deze opening of zwakke plek naar buiten komen. Hierdoor ontstaat er een zichtbare zwelling op de buik.

 

Een buikwandbreuk wordt meestal veroorzaakt door het uitrekken van de buikwand. Dit gebeurt door vaak te hoesten, een toename in lichaamsgewicht, persen, zwangerschap en te zwaar tillen. Daarnaast kan een buikwandbreuk ook ontstaan door een aangeboren zwakke plek in de buikwand.

 

symptomen buikwandbreuk

 

Verschillende buikwandbreuken 

Er zijn verschillende varianten van een buikwandbreuk met ieder andere symptomen en behandelingen. De meest voorkomende zijn een navelbreuk, bovenbuikbreuk en littekenbreuk.

 

Navelbreuk 

Bij een navelbreuk is er sprake van een uitstulping van het buikvlies rond het gebied van de navel door een zwakke plek of opening in de buikwand. De symptomen van een navelbreuk verschillen per leeftijd:

 

Kinderen 

Kinderen hebben meestal weinig last van een navelbreuk. Bij hen neemt de druk in de buik toe wanneer zij lachen, persen of huilen maar dit doet vaak geen pijn.

 

Volwassenen 

Volwassenen kunnen daarentegen wel klachten krijgen. Bij hoesten, niezen en persen kan de zwelling in de navel toenemen waardoor hij beter zichtbaar wordt. Dit kan een brandend gevoel geven. Wanneer de pijn niet te hevig is, is de zwelling vaak makkelijk terug te duwen.

Als de zwelling niet meer is terug te duwen, betekent dit dat de uitstulping in de knoop zit. Wanneer de darm bijvoorbeeld in de breuk bekneld raakt, kan dit levensbedreigend zijn. Bij een beklemming zal er een hevige pijn optreden. In dat geval is er een operatie nodig.

 

Bovenbuikbreuk 

Bij een bovenbuikbreuk zit de breuk iets boven de navel. De breuk is te herkennen aan een zwelling boven de navel. Het verschil met de andere breuken is, dat bij deze breuk meestal alleen vetweefsel naar buiten puilt. Een beklemming zal daarom weinig gevolgen hebben. Bij deze breuk zullen er dus zelden pijnklachten optreden. Wanneer de bovenbuikbreuk wel pijn doet, kan een operatie helpen.

 

Littekenbreuk 

Wanneer u een litteken op uw buik heeft, kan er een zwakke plek in de buikwand ontstaan. Door deze zwakke plek kan er een littekenbreuk voorkomen, waardoor er op de plek van het litteken een zwelling ontstaat. De klachten hangen af van de grootte van de breuk. Bij een beklemming van de buikinhoud kan er een hevige pijn optreden. Wanneer de breuk groot is, kunt u zelfs rugklachten ervaren. Bij deze klachten is vaak een operatie nodig. Wanneer de klachten mild zijn, is een operatie niet nodig. De ingreep van een littekenbreuk is namelijk relatief groot.

 

symptomen van een buikwandbreuk

 

Behandeling 

Een buikwandbreuk komt dus in vele varianten voor. Over het algemeen zijn de belangrijkste symptomen dus een zwelling op de buik, een brandend en stekend gevoel rond de zwelling en soms zelfs hevige pijn in de buik of rug.

 

Een buikwandbreuk kan behandeld worden door middel van verschillende methoden. Wanneer u er weinig last van heeft, biedt een navelbreukband of een ribbrace de juiste ondersteuning. Bij hevige pijn is het raadzaam om naar een arts te gaan voor een eventuele operatie. Het kan dan namelijk zo zijn dat de buikinhoud bekneld zit. Dit is levensbedreigend. De behandeling hangt ook af van de grootte van de breuk, gewicht, leeftijd en gezondheid.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen