Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4481 reviews
tips voor het veilig gebruik van een rollator

Tips voor het veilig gebruik van een rollator

Wanneer u een rollator koopt of gaat gebruiken, moet deze natuurlijk goed afgesteld staan. Ook is het belangrijk dat u de rollator op de juiste wijze vasthoudt. Wij informeren u graag over de juiste manier en geven u tips voor het gebruik van uw rollator. Zo staat niets u in de weg om comfortabel en veilig naar buiten te gaan!

Het afstellen van de rollator

  • Zorg ervoor dat de rollator op de juiste hoogte afgesteld staat
  • Check voor gebruik altijd de remmen.
  • Pas op met remkabels die uitsteken

 

Hoe stelt u de rollator op de juiste hoogte in

• Probeer om zo rechtop mogelijk te staan. Neem plaats tussen de achterwielen en de handvatten.

• Laat uw armen langs het lichaam hangen; en probeer uw schouders te ontspannen.

• De handvatten moeten ter hoogte van de polsen komen.

• Buig uw ellebogen licht terwijl uw de handvatten vast heeft.

• Probeer zoveel mogelijk tussen de handvatten en achterwielen te lopen.

 

tips voor het veilig gebruik van een rollator

 

 

Wat is de juiste stand van de handen?

Houd uw vingers om de handrem en daarmee de duim aan de binnenkant van het handvat. Mocht u een misstap maken dan maakt u automatisch een grijpbeweging. Omdat uw handen langs de handrem zijn kunt de direct in de handrem knijpen. Indien u de handen alleen om het handvat zou houden en u zou struikelen dan duwt u onbewust de rollator weg en kunt vallen.

 

De technische afstelling

Als u gaat lopen, zorgt u dan dat de vergrendeling tegen het dichtklappen goed vast zit. Veel ongelukken gebeuren door het tegen de stoeprand stoten van de rollator. Als de rollator dan niet goed vergrendeld is, klapt hij dicht. De hand- en parkeerrem moeten ook goed zijn afgesteld. Bij een aangetrokken parkeerrem moet de rollator vast staan en mag niet weggeduwd kunnen worden.

 

Het gebruik van de rollator

 

Binnen lopen

Indien u de rollator binnen gebruikt, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte is om te lopen. Werk losliggende snoertjes weg, verwijder drempels en kleedjes. Mocht het nodig zijn, laat dan ook een aantal meubels verplaatsen. Zorg altijd voor voldoende verlichting in alle ruimtes. Zo kunt u goed zien waar u heen gaat. Blijf tijdens het lopen met de voeten tussen de achterwielen en de handvatten.

 

Het opstaan

Als u wilt opstaan vanuit uw stoel, zorg dan dat uw rollator te allen tijde op de parkeerrem staat. Plaats de rollator dicht bij uw stoel. Trek uzelf niet op aan de rollator! Buig goed naar voren bij het opstaan. 

 

Zitten gaan

Als u vanuit een staande positie wil gaan zitten, zorg er dan voor dat u zo dicht mogelijk voor de stoel draait. Ga pas zitten als u de stoel tegen de achterkant van uw benen voelt! Zet de rollator op de parkeerrem. Plaats uw handen op de leuningen van de stoel en buig goed naar voren. Ga zachtjes zitten.

 

Buiten lopen

Het is belangrijk dat u uw voeten goed optilt tijdens het lopen. Zorg dat u stevige schoenen draagt die veel steun bieden. Maakt zoveel mogelijk gebruik van rolstoelopritten bij het op- en afgaan van stoepen. En let op losliggende stoeptegels!  

 

Stoep op- of afstappen

Gelukkig hebben de meeste stoepen in Nederland een schuine drempel om gemakkelijk op en af te stappen. Helaas komt het ook nog wel eens voor dat er geen drempel aanwezig is. Als u de stoep wilt opstappen, rijd de rollator dan helemaal tot aan de stoep en knijp de remmen in. Neem vervolgens met één been een kleine stap naar achter en kantel de voorwielen van de rollator in deze beweging mee omhoog. Laat vervolgens de rem los en duw de achterbanden tegen de stoep. Laat de voorwielen voorzichtig neerkomen en plaats daarna de achterwielen op de stoep. Knijp vervolgens de rem in en stap zelf voorzichtig op de stoep.

Wilt u weer van de stoep af? Laat eerst de rollator zachtjes van de stoep afrijden. Knijp vervolgens de remmen in en stap voorzichtig van de stoeprand af.

 

Zitten op de rollator

Als u moe bent en er is geen goede stoel in uw buurt aanwezig, dan kunt u even uitrusten op de rollator. Zet uw rollator dan altijd op de parkeerrem. Zorg ervoor dat u zich dichtbij de rollator omdraait. Houdt de handvatten van de rollator goed vast. Buig naar voren en ga zachtjes zitten. Als u zit moet uw rug altijd naar de looprichting gekeerd zijn.

 

Een rollator kopen? Bij Podobrace koopt u de beste kwaliteit rollator. We hebben ze in verschillende prijscategorieën en allen zijn ze van ontzettend goede kwaliteit. De rollators van Podobrace worden geprezen om hun duurzaamheid, comfort, kwaliteit, stabiliteit en dat tegen een lage prijs. Zo kunt u zich weer op een veilige en comfortabele manier verplaatsen.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen