Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4541 reviews
wat is het verschil tussen reuma en artrose

Wat is het verschil tussen reuma en artrose?

Reuma en artrose zijn twee aandoeningen die vaak samengaan. Er zijn echter essentiële verschillen tussen deze aandoeningen. Daarnaast dienen deze ook anders behandeld te worden. In deze blog gaan we dieper in op het verschil tussen reuma en artrose.

 

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten is beschadigd. Als dit kraakbeen slijt, dan herstelt het lastig. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld blessures en zware of langdurige belasting. Dit leidt ertoe dat de botten die bij het gewricht samenkomen, met elkaar in contact komen. Kenmerkende klachten bij artrose zijn pijnklachten, stijfheid en zwelling.

 

Wat is reuma?

Reuma wordt veroorzaakt door een ontsteking aan het gewricht. Door deze ontsteking kan er slijtage ontstaan. Dit leidt tot artrose. Andersom kan de slijtage door artrose ook een ontsteking veroorzaken. Hierdoor gaan de twee gewrichtsaandoeningen vaak samen.

 

het verschil tussen reuma en artrose

 

De risicofactoren en oorzaken

Reuma wordt geclassificeerd als een auto-immuunziekte en heeft vaak een genetische factor. De exacte oorzaak van reuma is onbekend, maar factoren zoals genetica, hormonen en omgevingsinvloeden kunnen een rol spelen bij het ontstaan van reuma.

 

Artrose wordt daarentegen vooral veroorzaakt door langdurige slijtage van gewrichten. Hierbij kunnen factoren zoals leeftijd, overmatig gebruik van gewrichten, overgewicht en genetische aanleg het risico op het ontwikkelen van artrose vergroten.

 

Het behandelen van reuma en artrose

Over het algemeen wordt reuma behandeld door de reumatoloog en artrose door de orthopeed. Mensen met klachten aan één gewricht komen in de praktijk bij de orthopeed en mensen met pijn aan meerdere gewrichten komen bij de reumatoloog. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van pijnstillers of eventuele orthopedische hulpmiddelen zoals steunzolen of reuma handschoenen. Verder zijn er oefeningen beschikbaar om je leven met reuma of artrose zo normaal mogelijk voort te zetten.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen