Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4585 reviews
wat is een navelbreuk

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk is een pijnlijke en vervelende aandoening die vaak voorkomt bij baby’s en ook bij volwassenen. Gelukkig is een navelbreuk goed te behandelen. Wij geven u graag meer informatie over het ontstaan en de behandeling van een navelbreuk. Lees hieronder snel verder.

 

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek in de buikwand, vlak bij de navel. Het buikvlies is het vlies dat de buikorganen omgeeft. Bij een navelbreuk kan vetweefsel of een deel van de darmen door de zwakke plek naar buiten komen. Een navelbreuk wordt ook wel een hernia umbilicalis genoemd. De plek in de buikwand waar de opening zit, wordt de breukpoort genoemd. Soms zit een deel van de buikinhoud in de breukzak maar dit is niet altijd het geval. Wanneer het druk op de buik gezet wordt dan komt er meer buikinhoud in de breukzak. Dit wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld hoesten, persen of zwaar tillen.

 

wat is een navelbreuk

 

Wat veroorzaakt een navelbreuk?

Navelbreuken komen vaak voor bij baby's en jonge kinderen. De oorzaak is meestal een onvolledige sluiting van de buikwand tijdens de zwangerschap. Ze hebben hier vaak geen klachten van en in de meeste gevallen sluit het voor de derde verjaardag vanzelf. Ook op volwassen leeftijd kan een navelbreuk ontstaan. Dit kan komen door de volgende oorzaken:

  • Verzwakking van de buikwand
  • Verhoogde druk in de buik
  • Hard hoesten
  • Verstopping

Welke symptomen treden er op?

Bij een navelbreuk ontstaat een zwelling of bult in de navelstreek. De zwelling kan groter worden bij inspanning, hoesten of persen. Andere symptomen kunnen pijn in de navelstreek, ongemak bij het sporten of lichamelijk werk en misselijkheid en braken zijn.

 

Hoe wordt een navelbreuk vastgesteld?

De diagnose van een navelbreuk kan meestal worden gesteld door een arts of verpleegkundige tijdens een lichamelijk onderzoek. In sommige gevallen kan een beeldvormend onderzoek nodig zijn, zoals een echo of CT-scan.

 

alle informatie over een navelbreuk

 

Behandeling van navelbreuk

Een navelbreuk bij kinderen lost bijna altijd vanzelf op en hoeft verder niet behandeld te worden. Wanneer u als volwassenen een navelbreuk heeft dan gaat dit nooit vanzelf over. Wanneer u klachten heeft dan zult u geopereerd moeten worden. Wanneer de opening in de buikwand klein is dan kan deze eenvoudig gehecht worden. Bij een grotere opening wordt er tijdens de operatie een kunststofmatje geplaatst die de buikwand sterker maakt. Na de operatie biedt het dragen van een navelbreukband de juiste ondersteuning en bescherming. Dit bespoedigt uw herstel.

 

Kun je een navelbreuk voorkomen?

Er zijn geen bewezen manieren om navelbreuken te voorkomen. Wel kunnen er maatregelen worden genomen om het risico op een navelbreuk te verkleinen, zoals:

  • Gewichtsbeheersing
  • Stoppen met roken
  • Regelmatig sporten
  • Voorzichtig zijn met tillen en bukken

Meer informatie nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel vragen over een navelbreuk of over de behandeling ervan? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze zeer deskundige klantenservice! Zij zijn een team van enthousiaste deskundigen die al uw vragen met plezier beantwoorden en u weer verder op weg helpen.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen