Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4481 reviews
Wat is Fibromyalgie

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening waar veel Nederlanders last van hebben. In totaal zijn er ongeveer 350.000 geconstateerde gevallen. Fibromyalgie is een aandoening waarbij je chronische pijn ervaart in je spieren en bindweefsel. Naast de chronische klachten heb je ook last van afwisselende klachten. Deze wisselende klachten zijn vermoeidheid, stijfheid, stemmingswisselingen en slaapstoornissen. In Nederland wordt het ook wel eens spierreuma genoemd.

 

Hoe ontstaat Fibromyalgie?

Het is voorlopig niet helemaal duidelijk hoe Fibromyalgie ontstaat, wetenschappelijk onderzoek heeft nog niet veel opgeleverd. Uit onderzoek is gebleken dat er zich een mogelijke verstoring in de hersenen bevindt die invloed heeft op de doorbloeding of de spierspanning. Deze invloed kan ervoor zorgen dat iemand continu een gevoel van spierpijn ervaart.

 

Naast een verstoring binnen de hersenen zijn er ook nog andere theorieën die een oorzaak van de aandoening proberen te verklaren. Deze theorieën gaan vooral over de manier waarop bepaalde prikkels worden opgevangen en verwerkt. Volgens onderzoek werkt het filter dat prikkels uit de buitenwereld verwerkt anders bij mensen met fibromyalgie.

 

Welke klachten ervaar je bij Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waar je vooral pijn ervaart in je spieren en bindweefsel, deze pijn kan op veel verschillende plekken voorkomen. De meest voorkomende plekken waar de pijn zich kan bevinden zijn de nek, schouders, rug, borstbeen, bekken en aan de binnenzijde van de knie.

 

Vaak ervaren mensen met Fibromyalgie ook veel stijfheid. Hierbij wordt er niet alleen over ochtendstijfheid gesproken, maar ook over stijfheid na een langere periode gestaan of gezeten te hebben. Na een langere periode ervaren patiënten ook snel krachtverlies, dit krachtverlies is vooral te merken met het maken van bepaalde bewegingen zoals opstaan.

 

Naast stijfheid en krachtverlies ervaren patiënten ook lang aanhoudende vermoeidheid, en ze worden ’s nachts vaak wakker door pijn. Tenslotte ervaart de patiënt vaak stemmingswisselingen, deze kunnen variëren van vergeetachtigheid tot depressieve gevoelens. Andere mogelijke stemmingswisselingen zijn angsten, besluiteloosheid, concentratieproblemen.

 

Naast de meest voorkomende klachten heeft Fibromyalgie ook nog enkele andere klachten. Dit zijn vrij algemene klachten die bij meerdere aandoeningen voorkomen. Hieronder wordt een lijst weergegeven met de andere klachten die kunnen voorkomen bij Fibromyalgie.

  • Hoofdpijn
  • Buikpijn/krampen
  • Tintelend gevoel in de armen en/of benen
  • Branderig gevoel in de huid
  • Opgezette vingers
  • Verzwaard gevoel in de armen en/of benen

Fibromyalgie verloopt bij iedereen anders, de klachten kunnen heel erg variëren per persoon. Het kan zo zijn dat je andere klachten ervaart dan hierboven staat weergegeven.

 

Wat is de behandeling van Fibromyalgie?

Een behandeling voor Fibromyalgie bestaat op het moment nog niet, wel zijn er verschillende dingen die je zelf kan doen om de pijn te verminderen. Wanneer je probeert veel in beweging te blijven binnen jouw grenzen kan dit helpen tegen de pijn en stijfheid. Daarnaast is het van groot belang om tussentijds veel rust te pakken. Voldoende slaap zorgt ervoor dat de pijnklachten niet zullen toenemen. Er zijn ook verschillende medicijnen die kunnen helpen bij de klachten van Fibromyalgie, deze medicijnen zijn vooral pijnstillers.

 

De meest voorgeschreven medicijnen zijn paracetamol (met codeïne), tramadol en NSAID’s (bijvoorbeeld, naproxen, ibuprofen of diclofenac). Het dragen van een brace kan helpen met het verlichten van de pijn doordat het de verschillende gewrichten ondersteund. Bij Podobrace bieden wij een ruim aanbod van nekbraces, rugbraces, kniebraces en andere ondersteunende producten aan. Deze ondersteuning maakt het leven met Fibromyalgie een stuk leefbaarder.

 

Tips om beter te leven met Fibromyalgie

Er zijn veel verschillende tips die kunnen helpen bij het verminderen van de klachten van Fibromyalgie. Dit zijn kleine tips die het al snel een stuk leefbaarder maken. Onderstaand staat een lijst weergegeven die het leven met Fibromyalgie gemakkelijker maken.

 

Vermijd gifstoffen

Gifstoffen zoals suiker, nicotine, cafeïne en alcohol zorgen voor veel afvalstoffen, deze afvalstoffen moet het lichaam allemaal proberen te verwerken naast de gifstoffen die zich binnenin het lichaam bevinden.

 

Zorg voor voldoende vochtinname

Wanneer je voldoende vocht drinkt kan het lichaam gemakkelijker afvalstoffen verwerken. Daarnaast wordt aangeraden 2 á 3 kopjes brandnetelthee te drinken. Het is bewezen dat deze helpen met het verminderen van de klachten.

 

Verminder stress

Wanneer iemand met Fibromyalgie veel last heeft van stress kan dit de klachten snel verergeren. Het is van belang dat deze stress wordt vermeden, stress heeft namelijk niet alleen effect op de klachten van Fibromyalgie maar op alle organen.

 

Draag een brace

Het dragen van een brace ondersteunt de gewrichten, deze ondersteuning zorgt voor een verlichting van de pijn. Podobrace biedt veel verschillende soorten braces aan die kunnen helpen bij Fibromyalgie. Denk bijvoorbeeld aan een kniebrace, schouderbrace, polsbrace, duimbrace of rugbrace.

 

Slaap voldoende

Tijdens het slapen herstelt het lichaam en wordt er een groeihormoon aangemaakt. Bij Fibromyalgie wordt de slaap vaak verstoord door pijn, hierdoor is het van belang dat er in de juiste omstandigheden wordt geslapen. Denk aan een koele donkere kamer en een vast slaapritme.

 

Blijf in beweging

Het in beweging blijven is enorm belangrijk wanneer je lijdt aan Fibromyalgie, bewegen met lage intensiteit is één van de beste behandelingen. Wandelen of zwemmen is een effectieve vorm die helpt met het verminderen van pijn, stijfheid en van stress.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen