Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4585 reviews
alles wat u wilt weten over een frozen shoulder

Alles wat u wilt weten over een frozen shoulder

Een frozen shoulder is een vervelende aandoening die vervelende klachten kan veroorzaken. Bent u benieuwd naar meer informatie, zoals de oorzaken, symptomen en behandeling hiervan? In deze blog geven wij u graag meer informatie. Lees gerust verder.

 

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder, ook wel een bevroren of stijve schouder of capsulitis adhaesiva genoemd, is een aandoening waarbij het gewrichtskapsel van de schouder verdikt en verschrompeld is. Dit kapsel is een dun laagje bindweefsel dat het schoudergewricht omhult en ondersteunt. Wanneer het gewrichtskapsel verdikt en verschrompelt, wordt de beweging van de schouder beperkt. Het komt bij ongeveer 2% van de bevolking voor, bij mensen tussen de 40 en 60 jaar en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

 

frozen shoulder rust of bewegen

 

Wat veroorzaakt een frozen shoulder?

De precieze oorzaak van een frozen shoulder is vaak moeilijk te achterhalen. Wel zijn er een aantal factoren die het risico op het ontstaan ervan vergroten. Wij sommen ze hieronder voor u op:

  • De ziekte van Parkinson en schildklieraandoeningen
  • Behandelingen die borstkanker bestrijden, zoals bestraling en okseloperaties.
  • Suikerziekte
  • Bepaalde hart- en vaatziekten, zoals een hersenbloeding of hartaanval

Ook kan een frozen shoulder ontstaan na een botbreuk, operatie of na een blessure aan de schouder. Of wanneer de schouder niet normaal gebruikt kan worden bijvoorbeeld na een breuk in de arm waardoor uw arm in een mitella zit. Doordat er hierdoor weinig beweging komt in uw schouder, ontstaat er gemakkelijk een bevroren schouder.

 

Welke symptomen treden er op bij een frozen shoulder?

Er zijn meerdere symptomen bij een frozen shoulder. Pijn is de meest voorkomende. Maar ook problemen met bewegen komt heel vaak voor. Daar komt ook de naam frozen shoulder vandaan. Uw schouder voelt als het ware bevroren aan. U wordt hierdoor enorm beperkt in uw bewegingsmogelijkheden.  De pijn die optreedt kan worden opgedeeld in drie verschillende fases:

  1. Fase 1, ook wel de ‘verstijvende fase’ genoemd. In deze fase wordt de pijn ontdekt en neemt de pijn en stijfheid ook toe. Door deze toename neemt ook de beweeglijkheid af. U ervaart hier vooral ‘s nachts veel hinder van door hevige pijnen. Deze eerste fase kan zes weken tot negen maanden duren.
  2. Fase 2, ook wel de ‘bevroren fase’ genoemd. Tijdens deze fase is de schouder erg stijf. De pijn kan in deze fase iets afnemen, maar de bewegingen zijn zeer beperkt. Deze fase kan vier tot negen maanden duren.
  3. Fase 3, wordt ook wel de ‘ontdooifase’ genoemd.  De stijfheid in de schouder wordt minder en de pijn neemt ook meer en meer af. Hierdoor nemen de bewegingsmogelijkheden langzaam weer toe. Deze fase duurt vijf maanden tot twee jaar.

alles over een frozen shoulder

 

Hoe wordt een frozen shoulder vastgesteld?

Het vaststellen van een frozen shoulder lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar toch komt het regelmatig voor dat de diagnose gemist wordt. De klachten van een frozen shoulder lijken in het begin namelijk sterk op die van een slijmbeursontsteking of peesontsteking. Daarom wordt het aangeraden om naast een lichamelijk onderzoek ook een echo en röntgenfoto te maken van de schouder. Zo kan met zekerheid de juiste diagnose gesteld worden.

 

Behandeling van een frozen shoulder

Wanneer er een frozen shoulder bij u geconstateerd is dan zijn er meerdere behandelmethoden mogelijk. Ze zijn onder te verdelen in niet-operatieve (conservatieve) behandeling en een operatieve behandeling. Wij geven u hieronder meer informatie over de verschillende behandelingen.

  • Conservatieve behandeling

Deze behandeling wordt vaker toegepast dan een operatieve behandeling. Wanneer deze behandelmethode niet voldoende helpt dan wordt er pas gekozen voor een operatie. Wanneer u nog in de beginfase van de frozen shoulder zit dan is het belangrijk dat u uw arm en schouder voorzichtig beweegt en zeker niet over uw pijngrens heen gaat. U kunt de pijn bestrijden door paracetamol en ontstekingsremmende pijnstillers te nemen. Deze kunnen oraal ingenomen worden, maar soms is het nodig om een injectie in te laten spuiten met een ontstekingsremmer. Wanneer u zich in fase 2 en 3 bevindt dan kan er gestart worden met fysiotherapie. Ook het dragen van een schouderbrace kan u de juiste ondersteuning en stabiliteit bieden.

  • Operatieve behandeling

Er wordt zelden voor een operatieve behandeling gekozen. Dit gebeurt alleen wanneer de stijfheid in de schouder na anderhalf tot twee jaar nog steeds niet verbetert. Wanneer hier toch voor gekozen wordt dan wordt het dan wordt het kapsel los gemaakt tijdens een kijkoperatie. Deze ingreep heet een arthroscopische release genoemd.

 

Meer informatie nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over een frozen shoulder of over de behandeling ervan. Op onze klachtenpagina over een frozen shoulder hebben wij alle informatie nog eens op een rijtje gezet. Ook kunt u contact opnemen met onze klantenservice voor verdere vragen. Ons team bestaat uit enthousiaste, deskundige medewerkers die u graag te woord staan om al uw vragen te beantwoorden. Aarzel niet om contact met ze op te nemen, ze helpen u graag verder op weg!



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen