Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4592 reviews
bekkeninstabiliteit na bevalling

Bekkeninstabiliteit na bevalling

Een zwangerschap is een mooie en bijzondere periode in het leven van veel vrouwen. Het kan echter ook gepaard gaan met uitdagingen. Een veelvoorkomende klacht is bekkeninstabiliteit. Ongeveer 50% van de vrouwen krijgt hiermee te maken. Bekkeninstabiliteit kan tijdens of na de zwangerschap ontstaan. In deze blog geven wij je meer informatie. Lees gerust verder.

 

instabiliteit van bekken na bevalling

 

Wat is bekkeninstabiliteit?

Bij bekkeninstabiliteit ontbreekt voldoende stevigheid in de gewrichten en ligamenten van het bekken, waardoor ze niet in staat zijn om het gewicht en de belasting van het lichaam goed te dragen. Dit leidt tot pijn en ongemak in het bekkengebied. Bovendien kan dit ook invloed hebben op andere lichaamsdelen, zoals de rug en benen. Meestal is er sprake van bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap, maar soms blijft of ontstaat het na de bevalling.

 

Symptomen van bekkeninstabiliteit na bevalling

De klachten van bekkeninstabiliteit na de bevalling kan van persoon tot persoon variëren, maar mogelijke klachten zijn:

  • Moeite met plassen
  • Moeite met lopen, staan, zitten, bukken en draaien
  • Pijn rondom de bekken (in het bekkengebied, de onderrug, liezen of heupen)
  • Beperkingen in dagelijkse activiteiten, zoals sporten of huishoudelijke taken
  • Gevoelloosheid of tintelingen in het bekkengebied, maar kan ook voorkomen in de heupen, billen of benen
  • Seksuele problemen: instabiliteit in de bekken kan leiden tot pijn bij vrijen of een verminderd libido

bekkeninstabiliteit bevalling

 

Klachten van bekkeninstabiliteit na bevalling verminderen

Veranderingen in het lichaam kun je helaas niet voorkomen door de zwangerschap. Het is echter wel mogelijk om klachten te voorkomen of verminderen na een bevalling. Zo kun je oefeningen doen om je bekkenboden te versterken. Dit helpt om de stabiliteit van het bekkengebied te verbeteren. Daarnaast is je houding heel belangrijk. Door een goede houding aan te nemen, ontlast je het bekken waardoor klachten minder worden.

 

Verder is het belangrijk om genoeg rust te nemen. Luister naar je lichaam en neem rust als je vermoeid bent. Rust kan helpen om de klachten te verlichten en de pijn te verminderen. Daarnaast kan het dragen van een bekkenband ondersteuning bieden. Deze kun je bijvoorbeeld dragen tijdens het wandelen. Draag deze echter niet te vaak, want hierdoor kunnen je spieren slapper worden.

 



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen