Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4681 reviews
ergonomie en lichaamsbeweging op het werk

Ergonomie en lichaamsbeweging op het werk

In een tijdperk waarin veel mensen lange uren achter een bureau doorbrengen is het essentieel om aandacht te besteden aan zowel ergonomie als lichaamsbeweging op de werkplek. Niet alleen op kantoor worden lange dagen gemaakt. Nadat de werkdag erop zit, wordt vaak aangeschoven aan tafel voor het eten om vervolgens uit te buiken in de bank en te kijken naar een spannende film of serie. Dit is niet bevorderlijk voor het lichaam en geest. Het is ontzettend belangrijk om zoveel mogelijk te bewegen en bij voorkeur ook tijdens het werk. Nu is het lastig om dit te doen wanneer je een zittend beroep hebt, maar toch is het mogelijk. Wij geven je hieronder een aantal tips en oefeningen om het lange zitten tegen te gaan en lichaamsbeweging te stimuleren.

 

Schouders optrekken

Met deze simpele oefening ontspant u de schouder- en nekspieren. Trek de schouders omhoog en houd dit vijf seconden vast. Adem in bij het optrekken en ut bij het loslaten. Herhaal deze oefening 5 keer achter elkaar en doe hem meerdere keren per dag.

 

Draai de ruggengraat

Doordat je tijdens het werken lang in dezelfde positie zit, is het heel fijn om de rug zo nu en dan even te stretchen. En dat kan op de volgende manier

  • Ga rechtop zitten en leg uw linkerhand op uw rechterdijbeen.
  • Draai uw linkerschouder langzaam naar voren en kijk vervolgens over uw rechterschouder naar achteren.
  • Probeer zo ver mogelijk te draaien maar let erop dat u het niet forceert.
  • Wissel vervolgens van zijde en herhaal de oefening een keer of vijf.

Bilspieren aanspannen

Deze oefening is heel makkelijk zittend uit te voeren en kunt u echt de hele dag doen. Span de bilspieren 5 tot 10 seconden aan en ontspan dan weer. Deze oefening zorgt voor een goede doorbloeding en gaat verzuring van de spieren tegen.

 

Het draaien van de polsen en enkels

Voor wie veel moet typen op zijn werk is deze oefening ideaal. Hij is heel simpel maar wel erg effectief. Draai rondjes met uw polsen. Tien keer naar links en tien keer naar rechts. Dit kunt u ook met uw enkels doen. Ook hierbij kunt u 10 keer aanhouden.

 

Trekken met handen

Grijp uw handen dusdanig in elkaar dat een duim omhoog wijst en de andere omhoog. Trek de handen vervolgens hard uit elkaar maar houd ze wel op een plek. Hou dit tien seconden vast, ontspan en doe het dan nog een keer. Herhaal deze oefening vijf keer.

 

Het versterken van de nek

De volgende oefening is heel goed voor het versterken van de nek. Druk met uw handpalm op uw voorhoofd en geef tegendruk met uw hoofd. Of draai het om: houd uw hand op uw achterhoofd en duw vervolgens naar achteren. Hou dit vast gedurende 5 seconden en ontspan dan weer.

 

Conclusie

Wanneer u deze oefeningen dagelijks doet tijdens uw werk, dan zult u merken u veel meer energie krijgt en dit komt de productiviteit weer ten goede. Ook de aanschaf van een ergonomische bureaustoel kan helpen om klachten te verminderen en u weer fitter te voelen. Een ergonomische bureaustoel voorkomt rugklachten en verbetert de zithouding. Bent u benieuwd naar hoe u uw werkplek ergonomisch kunt inrichten? Dit leest u in deze blog.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen