Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4681 reviews
pijn in enkel bij lopen

Pijn in enkel bij lopen

Pijn in de enkel kan geleidelijk ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting, maar het kan ook acuut ontstaan zoals bij een enkelverzwikking. Daarnaast zijn er nog andere factoren die voor pijn kunnen zorgen in de enkel tijdens het lopen. In deze blog bespreken wij de mogelijke oorzaken en behandeling ervan.

 

De meest voorkomende oorzaken

Als je tijdens het lopen of hardlopen last hebt van enkelpijn, dan is dat natuurlijk heel vervelend. In sommige gevallen is een kleine aanpassing al voldoende om de pijn te voorkomen. Er kunnen ook situaties zijn waarin je lichaam een waarschuwing geeft voor een naderende blessure. Er zijn verschillende oorzaken die deze pijn in de enkel kunnen veroorzaken.

 

Overbelasting

De meest voorkomende oorzaak van pijn in de enkel is overbelasting. Symptomen hiervan zijn een ontsteking, zwelling, roodheid, blauwe plekken en verminderende beweeglijkheid. Je enkel kan blessuregevoelig worden als je niet voldoende tijd neemt om te herstellen na het lopen van een lange afstand of na een hardlooptraining.

 

Platvoeten

Platvoeten wordt ook wel overpronatie genoemd. Als je platvoeten hebt, dan zakt de voetboog in en rollen de enkels naar binnen. Dit kan genetisch zijn en kan leiden tot dysfunctie van de tibialis posteriorpees. Ook kun je juist platvoeten krijgen door dysfunctie van deze pees. Hardlopen met platvoeten kan leiden tot instabiliteit van de enkel. Dit kan na verloop van tijd leiden tot langdurige enkelinstabiliteit. Hierdoor wordt het risico op enkelpijn en enkelblessures groter.

 

Verkeerde techniek

Tot slot kan pijn in de enkel bij het lopen worden veroorzaakt door een slechte techniek. Zo kun je pijn in de enkel krijgen als je te lange stappen zet. Je strekt je dan namelijk herhaaldelijk te veel. Ook als je enkelspieren zwak of niet in balans zijn, kan dat een negatief effect hebben.

 

Pijn in enkel bij lopen

 

Pijn in enkel voorkomen

Om pijn in de enkel te voorkomen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Als je last hebt van platvoeten, dan kunnen inlegzolen de oplossing bieden. Deze zorgen ervoor dat de voetboog gecorrigeerd wordt. Hierdoor blijven de enkels stabiel en worden enkelblessures voorkomen.

 

Het is daarnaast belangrijk om rust te nemen na het lopen van een lange afstand of na een hardlooptraining. Als je niet voldoende tijd neemt om te herstellen kun je je enkels overbelasten. Hierdoor ontstaat er pijn in de enkel. Door rust te nemen, kun je pijn in de enkel voorkomen. Tot slot kun je een fysiotherapeut laten kijken naar je situatie. Zo kan deze bijvoorbeeld onderzoeken of je wel de juiste techniek hebt of dat er wellicht een andere onderliggende factor ligt voor pijn in de enkel. Een fysiotherapeut kan helpen bij het bedenken van een oplossing om pijn in de enkel te voorkomen.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen