Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4592 reviews
Wat zijn de symptomen van een gescheurde achillespees?

Wat zijn de symptomen van een gescheurde achillespees?

Heeft u pijn aan uw achillespees en wilt u weten wat er precies aan de hand is? In deze blog komt u erachter of u achillespees gescheurd is of niet. 

 

Een achillespees scheurt wanneer u bijvoorbeeld plotseling een onverwachte beweging maakt met uw voet. Hierdoor voelt u gelijk een acute pijn rond de achillespees. Daarom zult u het ook gelijk voelen wanneer de achillespees scheurt. 

 

Een gescheurde achillespees komt vooral voor bij sporters zoals bij voetbal, tennis of hardlopen aangezien hierbij vaak intensieve, onverwachte bewegingen worden gemaakt.

De kenmerkende symptomen van een gescheurde achillespees zijn:

  • Het gevoel dat iemand een trap tegen uw kuit geeft.
  • U kunt niet meer op uw tenen staan
  • U kunt nauwelijks meer lopen
  • Een gezwollen, rode plek rondom de achillespees
  • U kunt uw voet niet meer strekken

De gescheurde achillespees is te verdelen in twee niveaus, een kleine en een grote scheur. Bij deze niveaus horen verschillende symptomen.

 

Kleine scheur 

De symptomen van een gescheurde achillespees zijn te vergelijken met een ontstoken achillespees. Bij een kleine scheur in de achillespees heeft u wisselende pijnklachten. Wanneer het been opgewarmd is neemt de pijn meestal af en tijdens een activiteit neemt de pijn juist toe. Daarnaast kan er een zwelling rondom de pees ontstaan. Vooral in de ochtend kan de achillespees pijn doen.

 

Grote scheur 

Bij een grotere scheur in de achillespees zal u de pees gelijk hevig voelen. De klachten zijn dan veel ernstiger dan bij een kleine scheur. Vooral lopen is heel pijnlijk. Wanneer de pees volledig is afgescheurd, is het lopen bijna onmogelijk. De kuitspieren functioneren dan namelijk niet meer hoe zij horen te functioneren.

 

Wanneer u naar een orthopeed of andere specialist gaat, zal deze door te voelen aan de kuit, gelijk vinden wat er precies aan de hand is met uw achillespees. Ook door het maken van bepaalde bewegingen, kan een specialist gelijk zien wat er aan de achillespees mankeert.

Bij een grote scheur of volledig afgescheurde achillespees zijn er twee behandelmogelijkheden:

  • Een operatie: hierbij worden de peesuiteinden simpelweg weer aan elkaar gelegd en gehecht. Na de operatie geldt er wel een nabehandeling. Hierbij versnelt het dragen van bijvoorbeeld een achillespeesbrace het herstelproces.
  • Behandeling zonder operatie: hierbij wordt de voet gestrekt gehouden door middel van sporttape of een spalk. Op deze manier raken de gescheurde peesuiteinden elkaar, waardoor ze langzaam weer aan elkaar kunnen groeien.

Voor welke behandeling u kiest, hangt vaak af van factoren zoals gezondheid en leeftijd. Daarbij is het advies van de dokter ook van belang. 



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen